top of page

Top 10 most expensive photos ever sold


Lucky shot of niet, er zijn foto’s die door de kenners als ware meesterwerken worden betiteld. De makers zien hun werk in de meest toonaangevende galerieën terug. Én hun bankrekening flink gespekt!


10. ‘Georgia O’Keeffe (Hands)’ – Alfred Stieglitz




De foto genaamd ‘Georgia O’Keeffe’ is al in 1919 gemaakt. In februari 2006 ging dit werk in Sotheby’s in New York voor maar liefst 1.470.000,- dollar onder de hamer. Alfred Stieglitz, de maker, was een groot liefhebber van de moderne kunst. Begin van de vorige eeuw runde hij een aantal kunstgalerieën in New York. Hier introduceerde hij diverse zogenaamde avant-garde kunstenaars uit Europa. Verder hield hij zich, niet geheel onverdienstelijk, bezig met fotograferen. Regelmatig poseerde zijn vrouw, kunstenares Georgia O’Keeffe, voor de camera. Deze foto tonen haar handen en is dan ook naar haar vernoemd.



9. ‘Nude’ – Edward Weston



Ook ‘Nude’ is gemaakt aan het begin van de vorige eeuw, in 1926 om precies te zijn. Deze foto bracht in april 2008 1.609.000 dollar op in Sotheby’s in New York. De Amerikaanse fotograaf Edward Weston kreeg op zijn zestiende verjaardag een Kodakcamera. Hiermee begon hij zijn fotografiecarrière. Aardig om te weten is dat de werken van Alfred Stieglitz een grote bron van inspiratie voor Weston zijn geweest. Later veranderde zijn stijl. Zo fotografeerde hij toen vooral industriële objecten, naakt en fragmenten van gezichten. Daarbij was hij meester in het tonen van de verschillende structuren, bijvoorbeeld die van de oppervlakte. Zijn lijfspreuk was: “Presentatie in plaats van interpretatie”. Edward Weston streefde ernaar het object op zich te laten zien.



8. ‘Tobolsk Kremlin’ – Dmitry Medvedev



In 2009 legde Dmitry Medvedev ‘Tobolsk Kremlin’ vast. Zoals de naam doet vermoeden, is op de plaat het kremlin of fort van de Siberische stad Tobolsk te zien. Tijdens een benefietavond in 2009 bracht deze foto maar liefst 1.750.000 dollar op! De voormalig president van Rusland versloeg zijn opvolger Poetin op overtuigende wijze. Het kunstwerk, dat Poetin ter beschikking stelde, ging voor beduidend minder roebels van de hand. Overigens hebben we nadien geen foto van Medvedev meer gezien. Is het begrip ‘lucky shot’ misschien op zijn ‘Tobolsk Kremlin’ van toepassing?



7. ‘Billy the Kid’ – fotograaf onbekend



De oudste foto, die deel uitmaakt van het lijstje duurste foto’s ooit verkocht, is gemaakt door een onbekende fotograaf. Naar schatting heeft hij dit plaatje in 1879 of 1880 in Fort Summer geschoten. Het is de enige foto, die ooit van de beroemde crimineel Billy the Kid is gemaakt. Deze foto staat dan ook symbool voor het Wilde Westen. In juni 2011 heeft een privéverzamelaar er maar liefst 2.300.000 dollarvoor neergeteld! Sindsdien staat het portret ook wel bekend als het duurste item dat ooit op de veiling Brian Lebel’s Old West Show & Auction in Denver is verkocht. De foto van Billy the Kid is een ferrotype; de foto is omgekeerd op ijzer afgedrukt. Grappig is dat men heel lang heeft gedacht dat The Kid linkshandig was. De film ‘Left handed gun’ uit 1958 heeft hier zijn naam aan te danken!



6. ‘Untitled #153’ – Cindy Sherman



Cindy Sherman mag zich een van de best betaalde vrouwelijke fotografen noemen. Maar liefst twee foto’s van haar staan in dit lijstje. Voor ‘Untitled #153’ is in 2010 2.700.000 dollar betaald. Begonnen als schilder, stapte ze al snel over op fotografie. Opmerkelijk is dat Cindy Sherman zelf het onderwerp voor haar kunst vormt; naast fotograaf neemt ze ook de rol van model op zich. Hierbij schuwt ze het aannemen van heel verschillende gedaantes niet. Haar bedoelingen zijn duidelijk; Sherman wil zo een statement maken tegen het clichébeeld, waaraan de vrouw volgens de heersende maatschappij moet voldoen. Aan de andere kant wil ze laten zien dat we allemaal een rol spelen. Onze gezichten vormen slechts maskers. Het werk van Cindy Sherman kun je gerust provocerend noemen.



5. ‘The Pond-Moonlight’ – Edward Steichen



In 1904 legde Edward Steichen ‘The Pond-Moonlight’ vast. Ruim een eeuw later werd voor dit werk 2.928.000 dollar neergeteld. Edward Steichen is geboren in Luxemburg, maar heeft het overgrote deel van zijn leven in de Verenigde Staten doorgebracht. Naast fotografie, hield hij zich ook met schilderen en het runnen van galeries en musea bezig. Met de foto-expositie ‘The family of man’ heeft hij zich onsterfelijk gemaakt. Deze tentoonstelling, welke hij begin jaren ’50 voor het MoMA samenstelde, wordt ook wel de grootste fotografische tentoonstelling ooit genoemd. In 17 thema’s, waaronder liefde, geloof, werk, geboorte, oorlog en vrede, probeerde Edward Steichen een allesomvattend portret van de mensheid te laten zien. In de jaren ’50 en ’60 hebben meer dan 9 miljoen liefhebbers deze tentoonstelling bezocht. Uiteindelijk heeft Edward Steichen zich vooral toegelegd op mode- en glamourfotografie.



4. ’99 Cent II Diptychon’ – Andreas Gursky



De naam van dit werk doet wel wat afbreuk aan de prijs die er voor is betaald! Met ’99 Cent II Diptychon’ gaan we in dit top 10 lijstje over de magische grens van 3.000.000 dollar. De eerste afdruk bracht maar liefst 3.346.456 dollar op. De tweede bracht 2.480.00 dollar op en de derde afdruk was goed voor een slordige 2.250.000 dollar! De succesvolle Andreas Gursky stamt uit een familie van beroepsfotografen. Tijdens zijn studie aan de kunstacademie in Düsseldorf werd hij door Bernd Becher uitgeroepen tot zijn beste leerling. Als onderwerp kiest Gursky voor de uitwerking op de toeschouwer. Zijn foto’s zijn meestal vanuit een ongewoon standpunt gemaakt. Zo klimt hij gerust in een kraan of fotografeert vanuit een helikopter. Vaak ontbreekt een middelpunt. Verder kenmerkt zijn werk zich door een overweldigende aanblik op afstand, maar een uiterst gedetailleerd beeld van dichtbij.



3. ‘Dead Troops Talk’ – Jeff Wall



Deze foto staat ook wel bekend als ‘A vision after an ambush of a Red Army patrol, near Moqor, Afghanistan’. Jeff Wall heeft dit beeld in de winter van 1986 vastgelegd. In Christie’s New York ging het in 2012 onder de hamer. Er is toen 3.666.500 dollar voor betaald. Het moge duidelijk zijn dat Wall zich met deze plaat van wereldfaam heeft verzekerd. Wat dichterbij, gewoon in Rotterdam, kun je ook werk van hem bewonderen. Jeff Wall werkt namelijk ook als beeldend kunstenaar. Zo heeft hij ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad Rotterdam een fraai kunstwerk gemaakt; ‘Lost Luggage Depot’ verbeeldt een stellage met tientallen reistassen, kisten, balen en koffers. Het kunstwerk verwijst naar de Holland Amerika lijn en is geplaatst op de Wilhelminakade op de Kop van Zuid.



2. ‘Untitled #96’ – Cindy Sherman



In 2011, dertig jaar na het vastleggen van ‘Untitled #96’, is deze foto voor een slordige 3.890.500 dollarover de toonbank van veilinghuis Christie’s gegaan. De gelukkige eigenaar is Philippe Segalot, die wel tot ‘s werelds rijkste kunstbezitters wordt gerekend. Ook ‘Untitled #96’ laat Cindy Sherman zien. Voor dit werk heeft ze de gedaante van een tiener aangenomen. Als je goed kijkt naar het krantenknipsel, dat ze in haar hand heeft, ontdek je dat ze afscheid wil nemen van haar tienerjaren. Haar vinger wijst namelijk naar een contactadvertentie. Met dit werk wil Sherman de overgang van tiener naar jonge vrouw laten zien.



1. ‘Rhein II’ – Andreas Gursky



Alle aanwezigen in Christie’s New York hielden hun adem in toen ‘Rhein II’ van Andreas Gursky werd geveild. De hamer tikte het astronomisch hoge bedrag van 4.338.500 dollar af! Vooraf had het veilinghuis ingeschat dat het werk tussen de twee en drie miljoen dollar zou opbrengen. Dit recordbedrag had niemand zien aankomen. Vermeldenswaardig is dat ook ‘Rhein II’ gemaakt is met een groot formaat camera. Verder is de oorspronkelijke foto digitaal gemanipuleerd. Of dat ook is gebeurd met de zorgvuldig gekozen middellijn, gevormd door de horizon, is niet duidelijk. Hoe dan ook, van het stukje Rijn nabij Düsseldorf heeft Gursky een soort van ideaal landschap gecreëerd. Zo kun je meteen de werkwijze van Gursky samenvatten; de werkelijkheid wordt niet meer getrouw weergegeven.

320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page